недеља, 23. август 2015.

#Pets Geckos/Gekoni

Leopard gekon-najpopularniji kao kucni ljubimac
Ako trazite ljubica bez krzna ili perja,gekon je pravi ljubimac za Vas.Postoji preko 200 vrsta gekona koje zive na 6 razlicitih kontinenata.Leopard gekoni su najpopularniji od svih vrsta kao ljubimci.A gekoni mogu oo sto vecina ostalih reptia ne moze,oni mogu da pricaju tj. oglasavaju!Postoji jedna vrsta gekona koja se zove ,,lajavi" gekon i zivi u Australiji.Ime su dobili zbog oglasavanja koje zvuci kao lajanje pasa.
  Jedan muzej u Londonu ima fosilgekona koji je star milion godina,sto znaci da su gekoni na Zemlji odavno.




Gekoni mogu da se penju po bilo kakvoj povrsini pa makar to bilo i staklo.Mogu i da se krecu naopacke na nekoj povrsini.To mogu zahvaljujuci spacijalizovanim stopalima.Ljuspice na svakom stopalu se preklapaju,a izmedu ljuspica se nalaz milioni sitnih dlacica.
Gekonova specijalizovana stopala na delu

Leopard gekoni su neka od retkih vrsta gekona sa ocnim kapcima.Ostali gekoni(bez ocnih kapaka)svoje oci ciste veoma dugim jezikom.
Gekonovo oko
Debeo rep
   Gekoni,takode,imaju repove,koji su obicno veoma debeli i kratki u odnosu na telo.Rep moze da im izraste ponovo(da se regenerise),kada otpadne.Rep koji je tek otpao se idalje koprca sto odvlaci paznju predatorima,i dok se oni zamajavaju repom,guster je vec pobegao.Rep ce rasti sporo,a kad naraste nece biti isti kao stari.

,,Obican" gekon zapravo dolazi sa Madagaskarai dnevni je guster.
Gekoni su hladnokrvni i potrebna im je specijalna nega oko toga.Temperaura u teraijumu uvek treba da bude odgovarajuca(svakoj vrsti treba drugacija temperatura).Vole da se sakrivaj,pa u terarijumu treba da postoji neko skrovito mesto.
   Najveci zdravstveni problem gekona je DEHIDRACIJA,a pored toga tu su i bakterijske infekcije.
   Gekone morate hraniti ZIVOM hranom.Gekoni nisu dobri za porodice sa malom decom jer ih ona mogu prejako stinuti i povrediti..Leopard gekoni zive do 16 godina pa dobro razmislite da li idalje zelite da uzmete sebi gekoa.A ako se ipak odlucite da ga uzmete uverite se da imate dozvolu za posedovanje jednog.

Uopsteno
GECKOS/gekoni
1.Temperatura u terarijumu zavisi od vrste.
2.Dehidracija&bakterijska infekcija.Uvek se uverite da ste oprali ruke posle rikovanja njime.Zive veoma dugo.
3.Hranite ih zivom hranom,da bi bili zdravi
4.Gekoni nisu pogodni za porodice sa decom mladom od 6 godina


Gekonovo stopalo!





2 коментара: